Cyklar

De ledande tillverkarna av MTB-komponenter

När det gäller komponentgrupper till mountainbikes(MTB), finns det två varumärken som är ledande på marknaden och innehar stora marknadsandelar. Dessa är Shimano och SRAM. Här tittar vi lite närmare på de bägge varumärkena.

Shimanos komponenter för MTB

Shimano är marknadsledande inom cykling oavsett kategori. Det japanska varumärket har också det största utbudet av komponentgrupper som är specifikt framtagna för mountainbikes. De flesta av Shimanos komponentgrupper är gjorda för att fungera tillsammans, så länge som de har samma antal växlar. Detta gör det möjligt för dig som cyklist att blanda olika komponenter. För bästa prestanda bör du dock hålla dig till komponenter ur en enskild komponentgrupp.

Shimanos växelreglage har den så kallad “Rapid Fire”-tekniken, vilket innebär att du använder din tumme för att styra en växelspak som för växelföraren åt ett håll, och ditt pekfinger för att styra det andra reglaget som för växelföraren åt det motsatta hållet. Från och med komponentgruppen Alivio och högre upp i hierarkin av komponentgrupper kan även det reglage som annar styrs med pekfingret styras med tummen. Denna teknik gör det möjligt att utföra flera växlingar med det stora reglage som du styr med dummen. På de lite finare modellerna kan bägge reglagen användas för att växla flera växlar på en och samma gång.

SRAMs komponenter för MTB

SRAM har tagit fram flera komponentgrupper för MTB-cykling. I flera avseenden är SRAM också det mer progressiva företaget inom MTB-cyklingen genom att varumärket först med introducerade drivlinor med två kedjeringar, och senare även drivlinor med en kedjering.

SRAM har ett system för växling som påminner om Shimanos “Rapid Fire”, men där din tumme styr bägge reglagen genom att trycka på dem. Det var detta system som fick Shimano att lägga till möjligheten att styra med tummen på sina dyrare växlingssystem.

SRAMs komponentgrupper är inte så tydligt definierade som Shimanos, vilket gör att du ofta kan blanda komponenter ur de billigare komponentgrupperna. SRAM förespråkar drivlinor med en enda kedjering och nästan alla deras komponentgrupper i det mellersta och översta prissegmentet har en drivlina med enskild kedjering. Förutsatt att antalet växlar är de samma kan du generellt sett blanda komponenter ur olika komponentgrupper av detta märke.

© 2024 Underhållningsvärlden | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.