Underhållning

Mat och vin är en viktig kombination

När man ska ha middagsbjudning hemma är det många saker man ska tänka på. Hur många ska man bjuda, ska det vara något tema och hur tidigt ska man vara ute med inbjudningar? ƒr det okej med ojämna par vid bordet och hur ska man i så fall placera dem?

Men en av de allra viktigaste frågorna är ändå vad för sorts mat och vin man ska servera. Fel sorts dryck till maten och vice versa kan förstöra den trevligaste middag. Man ska aldrig vara ute i sista minuten vid inköp av drycken då många viner kan vara beställningsvara eller bara finns i utvalda butiker. För vad är väl en middag utan harmonierande rätter och drycker? Det vore lika otänkbart och fel som att servera kaffe ur en hink eller att rida en häst med en sadel som är anpassad för en åsna.

Alla har inte lyxen att ha en utbildad sommelier i familjen som kan ge råd om vad som passar bäst till respektive rätt, men det finns en del knep och genvägar man kan använda sig av.

Enkla tips för att välja rätt vin till maten

En tumregel är att rött vin serveras till kött och vitt till fisk och skaldjur, söta viner passar allra bäst till desserter. Man bör också tänka på hur tunga eller kraftiga vinerna är. Har man lätt mat bör man ha ett lätt vin till. Dock finns det ju ganska mycket mer man kan lägga till när det gäller att anpassa mat och vin till varandra. Om man är extra intresserad och vill grotta ner sig lite i ämnet finns det möjlighet att anmäla sig till kurser och provsmakningar som fokuserar på samspelet mellan mat och vin.

Ett enkelt sätt att göra detta på är att bli medlem i en vinklubb. De arrangerar ofta provsmakningar och resor på temat mat och vin.
En sådan vinklubb är Vinklubben Tre Kronor som har varit verksam sedan 2004. De specialiserar sig på just kombinationen mellan mat och vin och anordnar ofta provsmakningar av vin med en noggrant utvald smakbit till. De arrangerar även kurser där man får lära sig att laga maträtter som passar bra ihop med särskilda viner.

Om man känner att man kanske inte kommit fullt så långt i sitt intresse ännu kan man alltid anordna en egen provning i hemmets stilla ro med goda vänner. Varför inte göra det till en del av middagen? Köp in ett antal olika viner och låt gästerna själva vara med och avgöra vilket vin som passar bäst till maten. Det ger garanterat upphov till trevliga diskussioner och du kanske hittar en ny favorit som du inte skulle ha provat annars.

Få tips om bra viner som passar till maten: https://www.trekronorvin.se/produkt-kategori/drycker/

© 2024 Underhållningsvärlden | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.