ekonomi

Så kan du sälja silver med rätt förväntningar

Silver anses ofta vara gemene mans motsvarighet till guld. Det har länge varit en råvara som har varit eftertraktad som såväl investering som samlarobjekt. Du kanske har silvermynt, silvertackor eller andra former av denna råvara liggande därhemma? Om så är fallet kan du också vilja veta hur mycket de är värda för att ha rätt förväntningar inför en eventuell försäljning. Läs vidare så får du lite hjälp på traven när det kommer till värdering!

6 saker att känna till när du överväger att sälja silver

Om du har tänkt sälja silver kan du vilja ta följande faktorer i beaktande när du värderar dina föremål:

  • Spotpriset. Innan du gör en försäljning bör du kika på det aktuella spotpriset på denna råvara. Detta är nämligen det pris som marknaden är beredd att betala för den i dess renaste form. Priset varierar dagligen utifrån tillgång och efterfrågan samt en rad andra faktorer.
  • Vikt. För att du ska kunna ta reda på hur mycket dina silverföremål är värda behöver du veta hur mycket de väger. Detta är en av de variabler som används för att beräkna värdet på föremålen.
  • Renhet. En annan viktig faktor som används för att beräkna värdet på föremål är föremålens renhet. Den renaste varianten anses vara sterlingsilver.
  • Stämplar. Håll utkik efter stämplar som kan indikera hur mycket av denna råvara som dina föremål innehåller. Sterlingsilver är ofta märkt med “925”, vilket innebär att föremålen har en renhet på 92,5 %.
  • Valutakurser. Har du tänkt sälja silver i Sverige till en svensk handlare? Om så är fallet behöver du inte lägga någon större vikt vid aktuella valutakurser. Men om du istället ska göra en försäljning till en utländsk aktör blir dessa kurser desto mer relevanta.
  • Föremålen. Det är också viktigt att ta i beaktande vilken typ av föremål du har tänkt avyttra. Silvermynt och silvertackor ger ofta lite bättre betalt än vad du får för silversmycken och silverbestick. Detta beror på att värdet på de senare i högre grad styrs av design, varumärke, hantverk etc. Mynten och tackorna är mer att betrakta som investeringsobjekt.
© 2024 Underhållningsvärlden | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.