Hus och hem

Köpa pool – Går det att få ROT?

Då ROT-avdrag enbart får användas för arbetskostnad är det inget som kan utnyttjas när man ska köpa pool – däremot kan det vara möjligt att få avdrag för monteringskostnaden. Det beror på var poolen är belägen.

För de som ska köpa pool är första steget ofta att göra en budget. Därmed vet man hur mycket man kan betala för poolen och dess tillbehör. Delvis kan ROT-avdraget användas vilket därmed minskar arbetskostnaden med 30 %. Men det krävs då att poolen monteras inomhus.

Bygg- eller renoveringsprojekt

På Skatteverkets hemsida finns gällande lagar kring vad som krävs för att få ROT-avdrag. Där framkommer exempelvis att avdrag inte kan ske för installation, reparation eller montering av pool utomhus. Detta även om poolen skulle vara en del av en altan (som i sig kan medföra ROT-avdrag). Poolbyggen är alltså lite unika men det räknas inte som en byggnad vilket delvis är orsaken till att avdrag inte får ske. Om poolen är inomhus kan det vara möjligt att få avdrag. Då är den en renovering eller förbättring på befintlig byggnad.

Ska framgå på offerten

Oavsett vilken pool du tänkt köpa så är det en relativt stor investering. Det innebär att du bör ta in offerter från flera företag för att se var du kan få det bästa alternativet. Att priserna skiljer sig åt rejält mellan olika återförsäljare är inte oväntat. Delvis beror detta på att de säljer olika slags modeller av pooler. Kom ihåg att alltid titta på pris som anges efter ROT, i det fall som detta kan utnyttjas. I annat fall kommer priserna bli missvisande i jämförelsen.

Så fungerar ROT

Som nämnts så kan du enbart få ROT om du väljer att köpa en inomhuspool (eller om den ska renoveras). Varje kalenderår får avdrag göras för 50 000 kr per person. Man kan göra avdrag för den bostad man är skriven på. Är det två personer skriven på samma bostad kan alltså avdrag göras med 100 000 kr. Detta sker genom att bägge personerna är skrivna på fakturan. Avdraget är 30 % av arbetskostnaden. Något avdrag på inköpskostnaden får alltså inte ske. När du vill köpa pool kommer du se att vissa återförsäljare nämner att avdraget är 50 % men detta är inte korrekt. År 2017 sänktes denna gräns från att tidigare varit på 50 % till att idag vara på 30 %. En del har däremot missat att uppdatera detta på sin hemsida.

© 2024 Underhållningsvärlden | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.