Hus och hem

Frågor och svar om risker med infraröd bastu

Infraröd bastu har blivit allt mer populärt och många som ska installera en ny bastu hemma har svårt att veta vilket alternativ man ska välja. Finns det några risker, myter och negativa effekter av infravärme eller är fördelarna övervägande? Här följer några vanliga frågor och svar om påstådda risker som finns med den moderna infraröda bastun.

Är det farligt för barn?

Att basta är inte direkt farligt för barn men däremot stiger deras kroppstemperatur snabbare än vad den gör hos en vuxen person. Se alltid till att en vuxen finns med om barnen ska basta, se till att dom kyler av sig med dusch eller bad emellanåt, och låt dom inte sitta för länge i värmen. Spädbarn bör däremot inte vistas i höga temperaturer.

Kan man basta om man har olika typer av implantat?

Har man kirurgiska implantat av till exempel metall kan man basta säkert i en infraröd bastu eftersom dessa material inte värms upp av dom infraröda vågorna. Är man osäker bör man rådfråga med sin läkare men generellt finns inga risker med att basta med implantat.

Är det farligt att basta om man har kroniska sjukdomar?

Den med kronisk sjukdom bör alltid rådfråga med sin läkare eftersom det finns olika restriktioner för olika sjukdomar. Har man till exempel en sjukdom som medför en sämre förmåga för kroppen att svettas, så som MS, Parkinsons eller diabetes kan man basta i en infraröd bastu med måttlighet.

Ska äldre personer undvika att basta?

För en äldre person som är frisk och kry finns ingen anledning att undvika bastning. Tvärtom kan en infraröd bastu hjälpa till att få igång blodcirkulationen och mjuka upp stela muskler och leder, tillsammans med flertalet andra hälsofördelar som är bra för äldre personer. Är det däremot en äldre som har svårt att på ett naturligt sätt reglera kroppstemperaturen bör man vara lite mer försiktig.

Är det farligt att dricka alkohol under tiden man bastar?

Alkohol gör att vi tappar omdömesförmågan och det i sin tur kan medföra att kroppen har svårt att avgöra temperaturer. Man känner inte av kallt och varmt på samma sätt om man är påverkad av alkohol, och risken för att bli överhettad finns. Värmen i en infraröd bastu är dock skonsammare än i en vanlig bastu men man ska alltid vara försiktig när det gäller värme och intag av alkohol.

© 2024 Underhållningsvärlden | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.