Tjänster

Potentiella risker

En allt för svag kreditvärdighet sätter käppar i hjulet för många som ansöker om lån. Långivare är extra försiktiga med att låna ut pengar när någon har en liten inkomst eller många skulder. Det är naturligt – varje långivare tar på sig en risk när de lånar ut pengar. Självklart vill de försäkra sig om att du som låntagare ska kunna betala tillbaks hela lånet. Det gör att det nästan är omöjligt att få bolån eller privatlån med svag kreditvärdighet.

Lösningen: SMSlån

Lösningen för dig med svag kreditvärdighet är att ta ett SMS lån istället. Denna typ av lån kallas även för snabblån. De började dyka upp i Sverige redan 2006. På den tiden skickade man ett SMS för att ansöka om lån. Det namnet har bitit sig fast men idag ansöker man via nätet istället. Det finns både fördelar och nackdelar med SMS-lån. Till fördelarna hör att de är enkla. Som regel betalar alla samma ränta på lånet eftersom räntan är fast. SMS-lån är snabba också: ansökan, godkännande och utbetalning tar ibland inte mer än några minuter. Sist men inte minst finns fördelen att man kan få SMS lån med svag kreditvärdighet.

Nackdelarna då? SMS lån är dyrare än privatlån. Räntan brukar vara högre, men får samtidigt aldrig vara mer än 40 procentenheter över Riksbankens ränta. Dessutom är det rätt så vanligt med avgifter. De är kanske inte så höga, men jämfört med lånets storlek blir det ändå procentuellt sett ganska dyrt. Priset för att få låna med svag kreditvärdighet är alltså att kostnaden blir högre.

Accepterar alla långivare svag kreditvärdighet?

I allmänhet har SMS-lånen mycket lägre krav på kreditvärdighet än andra lån. Det är också rätt så stor skillnad på kraven mellan olika SMS lån. Inkomstkravet kan till exempel vara 100 000 kronor per år hos vissa långivare medan det bara är 50 000 eller mindre hos andra. Ibland finns inget inkomstkrav och då gör långivaren istället en individuell bedömning. Det betyder att man väger samman olika faktorer. Kanske kan du få lån trots en låg inkomst om du inte har några andra skulder redan.

En tumregel är att ju svagare kreditvärdighet desto dyrare lån. Även på den punkten finns viss variation mellan olika långivare, vilket innebär att det verkligen kan löna sig att jämföra SMS lånen noga innan du bestämmer dig.

© 2024 Underhållningsvärlden | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.