Friluftsliv

Frystorkad mat – Packa enklare inför vandringen

Frystorkad mat är perfekt att ha med sig på fjällvandringen, kanotsemestern eller i andra tillfällen där man vill bära med sig så lite som möjligt. Det enda som krävs är att man tillsätter den vattenmängd som anges på förpackningen. Frystorkad mat kan köpas i de flesta outdoorbutiker men en del av utbudet finns även på välsorterade matvarubutiker. Vilken är då bäst?

År 2009 genomförde GP (Göteborgsposten) ett test där de lät sju personer från Friluftsfrämjandet testa olika portioner av frystorkad mat och bedöma dem utifrån allt från smak och konsistent till näringsvärde och förpackning.

Det var visserligen 7 år sedan testet genomfördes men det visar ändå på tydliga resultat och flera av de produkter som var med i testet finns fortfarande kvar på marknaden.

En sak som många i testpatrullen reagerade på var att det inte var lika enkelt att laga maten i påsen som man först trott. På utsidan av påsen finns markeringar som visar hur mycket vatten som ska hällas i. Men hade markeringarna varit på insidan hade det blivit betydligt tydligare. Detta var ett problem som relativt många tillverkare uppenbarligen inte hade tänkt på.

En annan kritik som framfördes var mot de tillverkare som hade ”syreabsorberare” i förpackningen. Det gjorde att man först var tvungen att ta bort denna lilla påse ur den större påsen. Något som lätt kan glömmas bort.

Bäst i Test

Bäst i Test fick märket Lapskaus med maten ”Real turmat”. Priset var visserligen bland de högre (99kr) men kvalitén och smaken vägde upp vilket gjorde att testpanelen gav det slutgiltiga betyget av 5/5. Framförallt var testpanelen överaskad gällande den goda smaken. Detta eftersom maten inte såg speciellt tilltalande ut. Portionen var även tilltagen och en ytterligare positiv sak var att påsen gick att försluta.

Förbered dig inför vandringen

Att ta med frystorkad mat när du ska ut och vandra ger flertalet positivt aspekter, du kan inhandla maten i god tid innan då hållbarheten är lång. Fördel mot konserver är att du spar vikt både under vandringen och frystorkad mats förpackning är lättare att vika ihop och spara, att respektera naturen och inte smutsa ner ingår så klart i varje vandrares hjärta. Var beställer man då bäst frystorkad mat, själva väljer vi Outdoorexperten.se som har utbud för dagens alla mål, från frukost till middag.

© 2024 Underhållningsvärlden | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.