Hus och hem

Svensk inredning

Även om man inte kan tala om inredning som helt och hållet sprungen ur en viss nation, finns det ett begrepp som kommit att kallas Skandinavisk design. Som alla begrepp inom stil och inredning är det inte helt definierat vad som konstituerar en sådan riktning. Vanligt är dock att man använder sparsmakad design och genomgående ljusa färger. Obehandlat eller vitlaserat trä är typiskt för denna stil. Någonting annat man ofta förknippar med denna inredningsstil är att man använder ljuset för att bygga ett rum. Möbler och inredning kan variera även om de inte skall kontrastera mer än nödvändigt. En motpol till denna inredningsstil kan finnas bland annat i den klassiskt Brittiska och tunga interiören. Skinnfåtöljer, sammetsgardiner och murriga mattor är allt annat än den avskalade motsvarigheten som diskuterats.

Bortser man från ytskikt och golv kan man, intressant nog, välja nästan vad för möbler som helst. Så länge de blir färgklickar i en annars enhetlig stil går det att kombinera efter eget tycke och smak. Genom att handla möbler och inredning på nätet kan man få tillgång till ett väsentligt större sortiment än om man går till möbelaffärerna som finns i närheten. De flesta kan dock erbjuda möjligheter att ta hem även ovanliga artiklar.

Hitta känslan i rummet

När man inreder är det viktigt att hitta någonting som känns hemma och rätt. I och med att man skall befinna sig i detta rum under dagar och kanske år sammantaget, är känslan viktig att få med sig. Naturligtvis går det att möblera om eller att renovera från grunden. Dock är det sällan vi har för vana att dra igång sådana projekt i onödan. I Sverige finns ett stort intresse för design och inredning. En rad formgivare och möbelföretag kommer ur denna tradition vilket kan ha satt ett spår i kulturen. Även om man vill inreda på ett klassiskt sätt kan man dock ta ut svängarna i valet av material. Gran, fur, ask, bok och ek är vanliga träslag att jobba med. Samtidigt kan man vinna på att även våga jobba med valnöt eller akacia. Detta kan tillföra en hel del till rummet som i en handvändning blir exotiskt och intressant.

För att fönstershoppa på nätet är det egentligen ingenting som sätter gränser. Man kan låta tankarna gå i alla tänkbara riktningar för att sedan stanna i någonting som känns bra.

© 2024 Underhållningsvärlden | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.