Fönster

Arbeta med fönster

Fönster. De ger oss ljusinsläpp och utsikt. De är ofta nödvändiga för att en bostad eller en lokal ska vara trivsam. Precis som med andra attiraljer på hus är det något som behöver underhållas, repareras, renoveras och bytas ut. De finns i standardformat och kan specialbeställas för att likna gamla originalfönster. För dig som vill jobba med detta, finns det flera alternativ.

Fönsterhantverkare

Som fönsterhantverkare jobbar du med byggvård. För att utföra en välgjord fönsterrenovering krävs  kunskaper i glasmästeri, träarbete och målning. Just fönsterrenovering är en tjänst som är ganska efterfrågad – inte minst av kunder som gärna vill behålla äldre originalfönster, istället för att köpa in nya i standardformat. Kanske finns de flesta av jobben i storstadsregioner som exempelvis Stockholm – men verksamma fönsterhantverkare finns över hela landet, denna sida erbjuder mer information om arbetet inom fönsterrenovering.

Glasmästare

Som glasmästare jobbar man med att montera och att skära glas. I många avseenden är det ett klassiskt hantverksyrke, men det är också ett yrke där man använder sig av moderna verktyg. Ofta arbetar man på lite mindre företag, med ett fåtal anställda. En del väljer att specialisera sig inom olika delar av glasmästeriet.

De sysslar kanske sällan med fönsterrenovering. Snarare är det vanligare att man arbetar med nya fönster. Ett exempel på ett uppdrag kan vara att byta ut samtliga fönster på en byggnad, för att ersätta dem med modeller som har en bättre isolerande förmåga. Bra att känna till är att jobbet kan innebära tunga lyft.

Fönsterputsare

För att bli fönsterputsare krävs ingen formell utbildning. Vanligt är att man lärs upp av en ledare på arbetsplatsen, eller en mer erfaren kollega. Ibland sker arbetet på ackord, vilket innebär att man får lön efter hur snabbt och effektivt man arbetar. För vissa kan det innebära en riktigt bra lön under vissa uppdrag.

Att man har B-körkort och tillgång till egen bil kan vara ett krav för att få anställning. Även om det inte är ett krav, brukar det åtminstone vara en stor merit att ha körkort. Jobbar man i större städer, som Stockholm till exempel, kan man få arbeta på riktigt höga höjder. I Stockholm finns till exempel Hötorgsskraporna – ett antal höga byggnader, med många fönster.

Oavsett om du vill arbeta med fönsterrenovering, fönsterputs eller glasmästeri, bör du kunna hitta ett jobb inom något av dessa områden.

© 2024 Underhållningsvärlden | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.