Näringsliv

Göteborgs rika näringsliv

Många olika branscher och företag ingår i näringslivet i Göteborg, närmare bestämt hela 750 stycken olika branscher! Detta gör näringslivet i staden till ett rikt och varierat näringsliv. Förutom fordons-, IT- och läkemedelsindustrin är även turism- och handelsindustrin stora områden som drar in mycket pengar till staden.

Under 1990-talet satsade Göteborg på att bli en evenemangsstad och att på så sätt försöka öka antalet besökare och turister till staden. Idag arrangeras varje år många olika evenemang i Göteborg som lockar mycket publik. År 2009 blev till exempel ett rekordår för rese- och turistnäringen i Göteborg där antalet gästnätter ökade för 18:e året i rad. Trots att Sveriges BNP minskade under 2009, kunde Göteborg fortsätta sin positiva trend för besöksnäringen. Satsningen på Julstaden och en gemensamt nyårsfirande på Götaplatsen fick mycket publik, vilket också påvisades i julhandeln för övrigt. Shoppingcentret Nordstan ökade till exempel omsättningen med elva procent under december månad 2009.

Evenemang bidrar till näringslivet i Göteborg

Företagen och näringslivet får alltså sin del av kakan. År 2009 var ett riktigt musikår i Göteborg med två U2-konserter på Ullevi, två Madonna-konserter, Way out West samt Sverige största stadsfestival, Kulturkalaset. Enligt beräkningar drar en enda konsert på Ullevi in ungefär 75 miljoner kronor, alltså ungefär 1 500 kronor per person, som spenderas på boende, restauranger och shopping. Detta kan också vara unikt för Göteborg eftersom arenorna där konserterna spelas, ligger mer centralt än i andra europeiska städer, vilket gör att besökarna spenderar och konsumerar mer i Göteborg.

Det finns många olika evenemang i Göteborg som lockar olika typer av publik och besökare. Det finns allt från olika kulturevenemang som Bok- och biblioteksmässan och Göteborgs filmfestival till sportevenemang som Gothia Cup eller motorevenemang. En satsning på evenemang som nyligen har gjorts i staden är Göteborg som julstad, där bland annat Jul på Liseberg ingick. Även hamnen och dess kryssningsfartyg används för olika evenemang, liksom konferensanläggningen Svenska Mässan där flertalet stora konferenser, professionella möten och mässor årligen äger rum.

Turism i allmänhet och evenemang i synnerhet bidrar starkt till dagens näringsliv i Göteborg, även om flera andra branscher också växt sig starka i staden.

© 2024 Underhållningsvärlden | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.